Радев Йотова
На снимката: Румен Радев и Илияна Йотова

Президентът Румен Радев за пореден път разкритикува правителството по чувствителна тема, наследство от предишните управляващи, а именно – енергийната независимост. Въпреки това той не допусна, че нови избори ще са добър вариант за страната. Това стана по време не церемонията пред Паметника на незнайния воин по случай 9 май.

Трябва да търсим решения, които да са наш интерес. През годините не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. За разлика от други държави българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните, борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Най-малкото в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес, заяви Радев.

По отношение на РСМ Радев каза, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българските интереси.

„Имам ясна политика по отношение на РСМ и ще продължа да я отстоявам“, заяви още Радев.

Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ, президентът Радев каза, че е крайно неуместно и нездравословно да се поставят ултиматуми“.

Относно отношенията със Северна Македония, Радев смята, че натиск върху България е имало и миналата година.

Той коментира и министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова, като каза, че нейните твърдения са некоректни.

„Ясно е, че тя се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износа на оръжия за трети страни и тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът на оръжие“, подчерта Радев.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук