Начало България Сблъсъци и напрежение около Паметника на Съветската армия

Сблъсъци и напрежение около Паметника на Съветската армия

Митрофанова

Сблъсъци и напрежение възникнаха около Паметника на Съветската армия навръх 9 май.

Сборният пункт на двете шествия – походът „срещу руския фашизъм” и маршът на „Безсмъртния полк“ беше пред Паметника на Незнайния воин, а след това шествието потегли към Паметника на Съветската армия. Между двете групи прелетяха взаимни обвинения във фашизъм и се стигна до леки сблъсъци. След намеса на полицията ситуацията се успокои.

Според информация на СДВР, около 05:00 ч. тази сутрин неизвестни са пуснали с дрон жълта и синя боя върху паметника. Издирват се извършителите. Доброволци, пък, започнаха почистване на мястото.

Слово произнесе руският посланик Елеонора Митрофанова.

Митрофанова: Наблюдаваме безпрецедентна кампания по пренаписването на историята

„Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия.“ Това заяви руският посланик Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия, където са се събрали и честващите Деня на победата, и активисти за премахването на монумента, предаде репортер на БГНЕС.

„Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината“, каза тя. „Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години“, каза тя.

Тя не коментира инцидента. Миналата седмица също се стигна до сблъсъци, когато активисти се опитаха да опаковат статуите с флаговете на България и Украйна.

Още новини от деня – четете тук.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук