Румен Радев
Румен Радев Снимка: БТА

Дали се срещам редовно с господин Борисов, разбира се, че не. Това заяви президентът Румен Радев в Тирана в отговор на журналистически въпрос дали често се вижда с лидера на ГЕРБ напоследък, както обяви Асен Василев. Държавният глава определи твърдението му като „лъжа“.

„Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за тази доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите на българите за промяна. Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания“, каза Радев.

„Изборният кодекс постъпи в президентската институция, в момента се разглежда подробно от моя екип и ще бъде обсъден в най-големи детайли, тогава ще се произнеса“, коментира държавният глава, цитиран от БТА. Румен Радев е на посещение в Албания, където утре ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Радев каза още, че на следващите избори трябва да има висока избирателна активност, за да може да бъде избрана легитимна власт. „Не може с 39 процента избирателна активност да изискваме легитимност на управляващите“, смята той.

Президентът коментира и номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

„Знаем, че професор Габровски е изключително успешен специалист в своята област и организатор, но това зависи изцяло от решението на българския парламент“, посочи държавният глава. Според него има прогрес в това, че хората и политиците постепенно осъзнават, че само с апатия и коментари отвън няма да можем да вървим напред. Трябва всеки да бъде ангажиран с проблемите и бъдещето на България. Не може с 39 процента активност ние да изискваме легитимност на управляващите. Аз отново призовавам – трябва ни избирателна активност много по-голяма и легитимни институции, допълни държавният глава.

По думите му България прави всичко възможно и е изпълнила всички технически критерии за Шенген.

„Двете проверки, които ние сами предизвикахме, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо ниво, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо ниво – че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашите икономики, за нашата обща сигурност“, заяви Редев. Той добави, че е постигнал подкрепа на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се в началото държави Швеция и Дания, че България покрива всички критерии.

„Това, че една държава не изразява подкрепа, означава, че те имат субективни виждания – било то икономически или вътрешнополитически“, коментира държавният глава заявеното намерение на Нидерландия да наложи вето на членството на страната ни в Шенген. Президентът Радев напомни, че е имал няколко разговора с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство, категоричен е той.

В Тирана той ще се срещне с представители на българското малцинство. По думите му България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна.

„Немалко е направено, но може още да се направи и очаквам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно. И ако на тези българи им се откаже от местните власти документ за произход, този съвет да може да установи, че те заслужават българско гражданство, допълни президентът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук