Румен Радев
на снимката: Румен Радев - президент на България

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще направят отчет за третата годишнина от встъпването си в длъжност.

Държавният глава наложи вето върху седем закона през 2019. На борбата с корупцията по високите етажи на властта президентът посвети единствения свикан от него Консултативен съвет по национална сигурност през 2019 г.

Очаква се държавният глава да коментира искането на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува чл. 103 от Конституцията, касаещ имунитета на президента и вицепрезидента и тяхната неприкосновеност.

Румен Радев се ангажира с президентската институция през миналата година. Месеци, преди стартирането на процедурата за избор на нов главен прокурор, държавният глава инициира консултации с експерти за критериите за избор на обвинител номер 1.

След като ВСС избра Иван Гешев за поста на 24 октомври, държавният глава отказа да подпише указа за назначаването му и върна процедурата.

На 14 ноември ВСС преизбра Иван Гешев, а на 26 ноември Радев подписа указа. Тогава държавният глава обяви, че започва консултации за промени в Конституцията за ролята и мястото на главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук