Българският държавен глава Румен Радев отказа да участва в среща с френския президент Еманюел Макрон, българския премиер Кирил Петков и българския външен мимнистър – Теодора Генчовска. На нея трябваше да се обсъди възможността за премахване на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори”, каза президентът Румен Радев.

БГНЕС още съобщи във вторник, че на последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

По-късно президентът на РС Македония Стево Пендаровски потвърди, че се полагат усилия от френска страна във връзка с появилата се информация за ново предложение на Франция за решаване на спора между София и Скопие.

„Френската република, като действащ председател на ЕС обяви засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно дейността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно ниво, не са нов опит за пробив, а са напълно в съответствие с декларираните приоритети по отношение на европейското председателство. Целта на всички действия е да се направи крачка напред в диалога с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, обявена за последната седмица на този месец в Брюксел”, се казва в съобщение на президентската канцелария.

В месеците след войната се наблюдава особен натиск по посока на българското правителство за премахване на ветото от Северна Македония, като тази тема беше обсъждана с премиера Кирил Петков и редица западни политици. Тя обаче предизвиква сериозни обществени сътресения у нас, където премиерът непрестанно е обвиняван в задкулисни договорки, макар той не веднъж да е отричал наличието на такива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук