евро пари

Когато миналата година служебното правителство, водено от Стефан Янев, публикува проекта на Националния план за въвеждане на еврото в Република България, едва ли някой си е представял, че днес – когато настоящето правителство прие този план, същият този Янев ще заговори за това как управниците ни се готвят да жертват българския лев.

Особено предвид факта, че правителство, начело със Стефан Янев, е изготвило проекта на Плана.

И особено когато, както стана ясно, пенсионираният военен сам държи спестяванията си в евро.

Повече за това четете ТУК.

Значително повече хора обаче си представиха, че една определена партия, която в говоренето си залага на силна обич и почит към към една източна държава с навик да напада и избива съседите си, ще заговори усилено за референдум по въпроса.

Нищо, че представители на същата тази партия също се оказаха със спестявания в евро. Това далеч не е изненада, имайки предвид, че все пак същите говореха за ваксините срещу COVID-19 като за “експериментални течности”, а впоследствие част от тях се оказаха ваксинирани. Е, това, разбира се, не ги отказа да говорят срещу тези ваксини.

Колкото по-кресливо става говоренето на тези хора, е редно да си дадем отговор на следния въпрос – имаме ли нужда от референдум за еврото?

Не, нямаме нужда. Най-малкото, защото въпросът вече е решен.

Още в проекта на Плана за приемане на еврото – онзи план, писан от правителството на Янев, ясно е казано следното: “Още в официално заявената Преговорна позиция и Допълнителните информации към нея по глава 11 „Икономически и валутен съюз“ от 2001 г., както и с Предприсъединителните икономически програми на Република България за периода 2002–2005 г. и 2004–2007 г., България е поела ангажимент за членство в еврозоната. Впоследствие ангажиментът за бъдещо приемане на единната европейска валута е препотвърден и в Договора за присъединяването на Република България и Румъния към Европейския съюз, обнародван в „Официален вестник“ на Европейския съюз, OB L 157 от 21 юни 2005 г., в сила от 1 януари 2007”.

Решението на България да приеме еврото е решение на 21 години. То е взето, осъзнато, подписано и подпечатано много пъти.

Референдум не ни е нужен включително защото дебатът около протичането му може да послужи единствено на една цел – тази на кремълската пропаганда. Брекзит показа как пропагандата даже може да изкара една държава от Европейския съюз.

Дали искаме да виждаме нещо подобно втори път?

И последно, но не по важност – защо и Стефан Янев, и представители на “Възраждане” държат спестяванията си евро? Защото разумният човек държи спестяванията си в по-стабилната валута, в тази валута, при която има по-малък риск парите му да се обезценят.

Поради това – не, референдум за еврото не ни е нужен и неговите български „противници“ го доказват напълно с решенията, които взимат в личния си живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук