Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Варна. Той е категоричен, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, изисква почтеност и морални принципи.

„Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство, мое право е да посоча състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго“, коментира Радев.

Според президента това звучи добре като теория, но редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите.

Той съобщи още, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първият проучвателен мандат зависи от партиите.

„Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу порочния управленски модел, да представят в диалог конкретни решения, а не оправдания“, подчерта Радев.

Румен Радев коментира и внесеното предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Според него оставката на Гешев ще бъде в полза на обществото.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!