президентство

Държавният глава Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Това ще стане на церемония от 12 часа на „Дондуков“ 2.

В изпълнение на конституционните си задължения вчера президентът указите за разпускане на 47-ото Народно събрание, като за 2 октомври са насрочени предсрочните парламентарни избори.

С отделен указ, считано от днес, Радев назначи четвъртия от 2017 г. служебен кабинет.

На посочения за служебен премиер Гълъб Донев държавният глава Румен Радев гласува доверие и в предходните три свои служебни правителства, в които Донев бе социален министър.

Четирима вицепремиери влизат в състава на този кабинет, който ще управлява държавата до избирането на редовен. Христо Алексиев е вицепремиер по икономика и транспортен министър, Иван Демерджиев е с ресор обществен ред и сигурност като поема и МВР. Завръща се отново и Атанас Пеканов, който отново поема управлението на европейските средства, а Лазар Лазаров е вицепремиерът и социален министър, който ще координира политиките в сектора.

Съставът на служебният кабинет се допълва от още 16 министри.

Задачите по време на този мандат със сигурност са да се организират и проведат честни и демократични избори, както и да се вземат важни решения продиктувани от кризите в енергетиката и инфлацията на фона на предстоящите зимни месеци.

Президентът и назначените министри носят изцяло отговорност за стабилността на държавата и работата на институциите, очакват се решения за доставките на газ, изплащане на компенсации изпълнение на вече гласувани антикризисни мерки за хората и бизнесът, които може и да бъдат надградени ако се намерят възможности в бюджета.

В състава на служебния кабинет, освен вицепремиерите, влизат още 16 министри.

Какво още ще постави като неотложни задачи пред кабинета държавният глава ще чуем в обедните часове, когато е предвидена и церемонията по представяне на приоритетите.

Служебните министри ще приемат властта от правителството „Петков“

След церемонията при президента днес по обед, на която Румен Радев ще обяви приоритетите на служебния кабинет, новите министри ще приемат властта от правителството, оглавявано от Кирил Петков.  Първо служебният премиер ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по министерства.

Кабинетът „Петков“ бе гласуван на 13 декември миналата година, а след като вотът на недоверие към него мина в парламента, нито от „Продължаваме промяната“ успяха да постигнат политически консенсус за нов кабинет, нито БСП с третия мандат, връчен от държавния глава Румен Радев. От ГЕРБ още в началото заявиха, че ще върнат мандата като втора политическа сила.

Очаква се, след като президентът Румен Радев представи новия премиер Гълъб Донев и министрите в кабинета му, в Министерския съвет да бъде предаден постът на премиера. След това по ресори министрите ще се срещнат, за да предадат работата си.

Основната задача на всеки служебен кабинет е да организира парламентарния вот, в случая – без предишния кабинет да е изпълнил мандата си.

Служебният кабинет ще бъде изправен пред задачата да осигури достатъчно енергоносители, тъй като след началото на руската инвазия в Украйна и спирането от страна на „Газпром“ на доставките за България, страната ни е изправена пред недостиг на синьо гориво, според сигналите на бизнеса. Предаването на щафетата става и на фона на очаквания за придвижване на въпроса за покупката на нови осем изтребителя Ф-16.

Остават въпросите с овладяването на високата инфлация, както и редица други теми, които не търпят отлагане.

Служебните кабинети обаче нямат законодателна инициатива, тъй като няма действащ парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук