Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

След служебния премиер и няколко министри и президентът Румен Радев се включи в призива за актуализация на бюджета. Той дори намекна, че може да го обвърже с връчването на втория мандат за съставяне на кабинет, което предстои. 

„Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова и социална подкрепа – за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия“, отговори той на въпрос кога ще се завърти рулетката.

Това обяви, че очаква отговорност от всички парламентарно представени партии.

„Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата“, заключи президентът.

Радев съобщи, че планира да направи нови консултации с партиите.

„Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство“, каза Радев.

По думите му служебното правителство е доказало, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти, но за съжаление не вижда готовност в партиите да следват този успешен модел.

Крайно време е те да изоставят на страна своите идеалогически убеждения и да намерят цивилизован тон. Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа, катастрофира. Явно ни е трудно“, отчете президентът.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание. Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен е срещу философията на българския конституционен модел

Миграционният натиск нараства

Президентът провери на място ситуацията по границата с Турция. Заключението му е, че миграционният натиск нараства, но зсе предприемат меркки.

„Обяснимо е защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава“, заяви още Радев.

По думите му това не става само със силите на областните управители, а трябват съвместни усилия. Нужно е да има  достатъчно средства на МВР, на „Гранична полиция“, така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!