Putin_Radev
На снимката: руският президент Владимир Путин и българският президент Румен Радев

Българският президент Румен Радев срещна руския си колега Владимир Путин. След проведените разговори те се съгласиха, че отношенията между двете държави са „възобновени“. Българският държавен глава поднови поканата си Путин да посети София до края на 2018 г.

Двамата се видяха в Сочи днес. Домакинът се обяви за „възстановяване на пълноформатните отношения“. Радев също посочи за цел на срещата възстановяване на доверието и диалога на най-високо ниво между двете страни. От изявленията им стана видно, че конкретните общи проекти ще бъдат обсъждани при предстоящото посещение на премиера Борисов в Русия в края на месеца.

В българската делегация участваха още началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар Димитър Стоянов и външнополитическият секретар Атанас Кръстин. В делегацията на Радев не присъстват министри или зам.-министри, каквато е обичайната практика.

„Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и между Русия от друга, в условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Но въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена“ – заяви президентът Румен Радев по време на краткия брифинг, който даде в Сочи с президента на Русия Владимир Путин.

Двамата са направили стратегически преглед на двустранните отношения. След разглеждане на всички възможности и добри традиции, соред Радев, има наистина огромен потенциал в най-различни сфери – на икономиката, търговията, туризма, културата, образованието, науката и особено на енергетиката.

„Радващото е, че в резултат на моята визита имаме положителен импулс и на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения. Заговори се вече за възобновяване на някои от спрените преди проекти, това за мен е признак и на реализъм, и на отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни. Очаквам от тук нататък този положителен импулс от нашата среща да бъде използван от двете правителства. Очакваме в скоро време посещението на премиера Борисов и аз много се надявам да бъдат обсъдени конкретни теми за нашето сътрудничество, най-вече 16-ата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество“, посочи Радев.

Президентът Путин заяви, че посещението на президента на България Румен Радев е добър сигнал за възобновяването на пълноправни руско-български отношения. Той отбеляза, че разговорът между двамата е бил доста подробен.

 

„Информирах президента /Радев, бел. ред/ за нашите приоритети за изграждане на двустранни отношения и за подхода на Русия към редица международни проблеми – обобщи държавният глава – Аз няма да обръщам внимание сега на икономическите въпроси, ще отбележа само, че през изминалата година наблюдавахме растеж на стокообмена, което не може да не ни радва. Но възможностите ни са много по-големи“.

Владимир Путин отбеляза, че след няколко дни Русия „ще има удоволствието да посрещне министър-председателя на България“. За посещението на Борисов Радев изрази очаквания, че ще бъдат начертани конкретни теми за сътрудничество между двете правителства. Очаква се разговорът между Путин и българския министър-председател да бъде фокусиран най-вече в областта на енергетиката.

Руският президент припомни, че българският лидер е на посещение в Русия във връзка с 140-годишнината от освобождението на българския народ от османско робство. Според него това е възлов етап в общата история на двете страни.

„Но всичко не се ограничава само до това. Има още много неща, които ни обединяват – каза руският президент – Вдругиден например ден ще отпразнуваме денят на славянската писменост“.

Двамата президенти са обсъдили и въпроси от международната сигурност. Радев е уверил своя колега, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото „никой няма нужда от връщане на времето на Студената война, най-малко Европа и Русия“. Българският президент сподели своите очаквания за предстоящо положително развитие на двустраннните отношения във всички области.

„Разбира се, има какво още да си кажем, какво още да работим, докато постигнем взаимно решение и за двете страни“, каза българският президент.

Държавният ни глава съобщи, че е подновил поканата си към Владимир Путин да посети България, и то в годината, в която отбелязваме 140 години от нашето освобождение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!