Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Най-рано във вторник, 11 май, президентът ще издаде указ за съставяне на служебно правителство, заяви президентът Румен Радев. Той отказа да коментира персоналния състав на правителството, но все пак посочи, че бъдещият служебен премиер ще е мъж.

„За да имаме избори най-рано на 11 юли, трябва да изчакаме да дойде 11 май, за да издам указ за създаване на служебен кабинет. Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебно правителство“, заяви Радев.

„Знаете, че служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“, допълни президентът.

Припомняме, че до нуждата от назначаване на служебен кабинет се стигна, след като трите водещи парламентарни сили ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП, върнаха мандатите за съставяне на правителство на президента.

Коментирайки датата днешната дата президентът каза, че няма смисъл да има противопоставяне на Деня на Европа и Деня на победата.

„Излишно е да ги съпоставяме и спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството“, отбеляза държавният глава.

Румен Радев и Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!