Трябва да интегрираме не проблеми, а партньори. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в тържествена церемония по случай първа копка на новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния ж.к. „Люлин“. На събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

първа копка

„Животът и делото на Патриарх Евтиимий Търносвки са ярко свидетелство за силата на духа, за силата на словото, за неговото постоянство и всеотдайност в църковната му, обществена и литературна дейност. Нека не забравяме, че той постави началото на Търновската книжовна школа“, каза президентът в словото си.

Пред журналисти той коментира и темата за Република Северна Македония.

„Всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, което е вписано в Конституцията, от своя страна РС Македония може да поиска реципрочно македонско малцинство в България, са абсолютно несъстоятелни твърдения, категоричен бе държавният глава.

„Нека не забравяме, че нашите конституционни разпоредби са коренно различни“, припомни той.

„Българската конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективни права на части от народа“, обясни държавният глава.

По думите му наред с всички усилия за свързаност, инвестиции, икономика и сътрудничество, не трябва да забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за началото на преговорите с РС Македония.
„Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения трябва да бъде подкрепяна“, каза още Радев.

По думите му има позитивни сигнали от посещението на Кирил Петков в Скопие.Стана ясно още, че премиерът го е запознал лично с наблюденията си по време на посещението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук