На снимката: гл.прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев

„Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет?“ Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

„Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, проблемът е в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна, защото това всичкото рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на обикновения български гражданин”, каза Радев.

Според него и тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси.

„Първият и най-важен, според мен, това е връзката премиер – главен прокурор. Вие вече всички знаете кой всъщност подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. И ако това е така, въпросът е знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона и ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, каза Радев пред медиите.

Според Радев, чак след ДАНС идва прокуратурата.

„Прокуратурата между другото също бърза да развее СРС-тата в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес. И както знаете много добре покрай епичната борба с контрабандата, премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС, и покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам, това са важни въпроси“, заяви президентът.

След като му бе посочено, че премиерът бил казал, че Гешев не ходи на тези заседания, Радев зададе въпросът от кога са подслушванията?

„Г-н Гешев ходи при премиера и по много други поводи, вижте снимки, вижте срещи, вие си направете преценката,“ заяви той пред журналистите.

Радев каза, че въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП. Хазартът проспаха, при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, бяха част нещата, които изброи Румен Радев.

Президентът добави, че остава и друг въпрос: „Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. И тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и с корупцията, някак си не вижда очевадното във всяка една държава хранителната среда за корупция къде е, ами там където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки, напоследък вече даже няма и обществени поръчки. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават парите“, каза Радев.

Той посочи, че очаква много повече от главния прокурор не само тази борба с корупция, с престъпност, която се води вече по много фронтове, но очаква той да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!