затвор

Великотърновският апелативен съд остави окончателно в ареста директорката на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова. Тя беше задържана миналата седмица с обвинение за подкуп. Лекарката беше арестувана заедно с посредника в схемата за издаване на фалшиви телк решения, Валентин Йотов.

В съда днес д-р Минкова и защитата й поискаха тя да бъде пусната под домашен арест, заради тежкото й здравословно състояние, което можело да се влоши заради престоят й в следствения арест в Ловеч. След близо двучасово заседание обаче, магистратите потвърдиха определението на Ловешкия окръжен съд и определиха, че няма пречка да й бъде оказвана необходимата медицинска грижа и в килията.

Според съдебния състав обвинението срещу шефката на ТЕЛК – Ловеч е тежко й се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000.

Резултатите от мащабна акция разкриха схема за издаване на фалшиви решения за инвалидност и показаха, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. Според директора на антимафиотите Ивайло Спиридонов схемата, действаща в Ловеч, е валидна и за други райони на страната. Този незаконен бизнес обслужва цели села и огромни махали, които на практика се издържат от пенсии и помощи, отпускани на базата на фалшиви решения за инвалидност.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!