Щутгарт
Нощ на бунтове и хаос в германския град Щутгарт

Стотици хора участваха в безредици в центъра на Германия, в Щутгарт, в ранните неделни часове, хвърляйки камъни и бутилки по полицията и разграбвайки магазини, след като разбиха витрините им. Извършени са няколко ареста, заяви говорител на полицията пред АФП, като добави, че няма категорична яснота за броя на задържаните. Има ранени полицаи, каза той.

Напрежението нарасна малко след полунощ, когато все по-голям брой хора започнаха да се събират близо до най-големия площад в града – „Шлосплац“. Малко по-късно избухнаха сблъсъци между няколко малки групи, като според полицията събралите се са около 500 души.

Щутгарт, бунтове

Магазините в съседния ключов търговски район рабяха нападнати и разграбени.

Полицията извика подкрепления и заяви, че не може веднага да съобщи причината за избухването на насилие. Западни медии тиражираха предварителна информация, че хаосът е започнал от конфронтация между имигрантски банди – турска и кюрдска. Кадри от събитието обаче, пуснати в социалните мрежи, показват по-скоро изстъпления на имигранти от африкански и азиатски произход.

Видео от сблъсъците – ТУК

Според сведенията положението е било неконтролируемо за известно време и полицаите е трябвало да изчакат идването на подкрепленията, преди да се намесят. През това време практически гръдът е бил на произвола на вилнеещите бунтовници.

Видеоклипове, публикувани в „Туитър“, показаха хора, разбиващи витрини на магазини и разпръсквайки стоките им по улиците. Магазин за бижута бе напълно изпразнен, а магазин за мобилни телефони бе разрушен.

Сблъсъци с по-малки мащаби избухнаха в центъра миналата седмица между полицията и групи млади хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук