Вежди Рашидов подава оставка като депутат.

В съобщение до медиите се посочва, че освен Народното събрание, Рашидов напуска партия ГЕРБ и политиката.

„Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-тото Народно събрание, напускам партия ГЕРБ и политиката“, това заяви депутатът Вежди Рашидов.

В понеделник изказване на депутата предизвика голямо обществено недоволство на фона на протестите срещу домашното насилие и в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено с макетно ножче от приятеля си.

„Има и сега закони. К’во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна“, каза Рашидов тогава.

Доайенът на 49-ото НС бе записан да изговаря скандалните думи в почивката на заседанието, на което се обсъждаха промените в Закона за защита от домашното насилие.

Йордан Кръстанов, представен като икономист и фермер на сайта на СДС – Пловдив, може да заеме мястото на Вежди Рашидов в Народното събрание.

За да напусне Вежди Рашидов

Народното събрание, оставката му трябва да бъде гласувана от депутатите през следващата парламентарна сесия от началото на септември. Тогава е краят на лятната ваканция на народните представители.

Вежди Рашидов е избран за депутат от Пловдив-област, като беше начело на листата на ГЕРБ – СДС в този многомандатен избирателен район. От същия МИР депутати са Иван Червенков и Младен Шишков. Шишков измести Йордан Кръстанов с преференциален вот, но отказът на Рашидов от парламента дава шанс на третия в листата Кръстанов. Ако той се откаже от мястото си, следваща в списъка на ГЕРБ – СДС в Пловдив-област е зам.-кметът в община Карлово Данка Зидарова-Люртова, пише „Дневник“.

Йордан Кръстанов досега не е бил депутат. Представен е като председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и „собственик на неголяма стъклена оранжерия“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук