Италия одобри еднократен данък от 40 на сто върху печалбите на банките от по-високите лихви и планира да използва постъпленията, за да подпомогне хората с ипотечни кредити, предаде Ройтерс. Този ход доведе до спад на акциите на банките.

Рязко повишилите се лихвени проценти доведоха до

рекордни печалби за банките,

тъй като кредитните институции можеха да повишават стойността на кредитите , като същевременно задържаха изплащането на по-високи ставки върху депозитите.

Страни като Испания и Унгария вече наложиха данъци върху непредвидените печалби в сектора.

Италия ще въведе данък само за 2023 година. Тя ще обложи с данък от 40 на сто нетния процентен марж на банките или приходите им от разликата при лихвените проценти при кредитите и депозитите.

Анализатори от „Банк ъв Америка“ (Bank of America) прогнозираха, че

правителството може да събере между 2 и 3 милиарда евро

от данъка, което ще струва на банките между 2 и 9 на сто от постъпленията им.

Акциите в италианския банков индекс се сринаха със 7.5 на сто в ранната търговия, а на водещата банка „Интеза Санпаоло“ (Intesa Sanpaolo) с 8 на сто.

Италианското дясно-популистко правителство нееднократно критикува банките, че не успяват да прехвърлят и върху вложителите по-високите постъпления, но предприе действия едва, след като банките обявиха в началото на август поредните рекордни постъпления.

„Човек просто трябва да се вгледа в печалбата на банките за първата половина на годината, за да си даде сметка, че не говорим за няколко милиона, а за милиарди евро“, каза късно вчера на пресконференция в Рим вицепремиерът Матео Салвини.

„Истината е, че тежестта от стойността на парите е нараснала двойно за домакинствата и компаниите, а това, което притежателите на текущи сметки получават със сигурност не се е удвоило“, заяви Салвини. Той добави, че има огромна разлика между лихвите при заемите и депозитите.

За жалост в България произволът на банките продължава. Печеля печелят и много печелят на наш гръб.

Според данни на БНБ, печалбата на банковата система

нараства до 1.7 млрд. лева към края на първото полугодие на тази година. Това представлява ръст от 66% или 672 млн. лева спрямо същия период на миналата 2022 година, която вече се считаше за рекордна в печалбите на банките.

На този фон, финансовият министър Асен Василев прокара интересна идея, която се бори срещу едностранното изнудване от страна на банките и представлява помощ за потребителите и най-бедната част от обществото.

Ако Финансовото министерство и парламентът успеят да се справят с този казус, то това ще бъде

историческа победа

в полза на гражданите. Защото те са били обречени и винаги губят войната с финансовите институции.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук