МВР

Целта на сигнала срещу главния прокурор е да се постави по-важният въпрос, а именно как е структурирана нашата прокуратура, тъй като въз основа на нейно решение по време на протестите са били контролирани със СРС стотици български граждани. Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков. Той коментира и разпита на Бойко Борисов, който беше проведен в чртеъртък, като посочи, че се надява, че той „ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи“. 

„Този сигнал доста позакъсня“

Рашков обясни, че работи по материала за главния прокурор много преди да стане служебен министър, поради което и според него не може да се говори за някаква специална цел.

„Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет… Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем“.

Той обясни, че в развитите демократични държави няма подобен вид прокуратура, където обикновените прокурори са подчинени на главния прокурор.

„Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста… Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени“.

Бойко Рашков: Надявам се да има още разпити на Борисов

Рашков заяви, че Бойко Борисов си е направил политически пиар от едно действие, което е напълно в рамките на закона.

„По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар от това. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен? Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона“.

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи, като обясни, че са положени особени усиия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС.

„Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани… „

Рашков добави, че сред тях има и политици, и общественици, и обикновени граждани“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!