Не сме решили въпроса с купуване на места в парламента. Някой желае да отстрани МВР от разследването на престъпленията у нас. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на брифинг на МВР за създадената организация и предприети действия за осигуряване на подготовката и провеждането на предстоящия балотаж.

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия ние сме елиминирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и аз вбъдеще”, каза той.

Пари за купения вот се дават преди и след изборите, каза още той и добави, че ГЕРБ и ДПС са тези, които пазаруват.

Открити са отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат за депутат, съобщи още Рашков.

„Тук в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление – не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже,че е гласувал ДПС”, обясни той.

ГЕРБ: Рашков не е представил нито едно доказателство за купуване на гласове

След като служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ГЕРБ, заедно с ДПС, са „рекордьори в купуването на гласове“, от партията на Бойко Борисов излязоха с позиция до медиите, в която завяват, че в продължение на 6 месеца министър Рашков не е предоставил нито едно доказателство за свои твърдения.

От ГЕРБ определят думите му като поредната репресия срещу партията в продължаващата предизборна кампания.

Рашков: Някой желае да отстрани МВР

„Този, който твърди и поставя знак за равенство между борбата на МВР срещу престъпността и репресията, това означава, че той не работи в интерес на българското общество, с срещу него. Той очевидно желае да изключи органите на МВР от органите, на които законът е възложил да водят борба срещу престъпността. Това означава, че някой желае да отстрани МВР от разследването на престъпленията у нас. Това къде ще ни заведе?“, попита Рашков.

Вота в Турция: Несъотносим към 21 век

Служебният министър коментира и агитацията за вота в Турция. По думите му част от нея е било внушението, че ако не гласуват за ДПС ще им бъдат променени имената.

„Станахме свидетели на поведението на представителни органи на Турция, което може да се тълкува, след като касае политическите процеси у нас, като намеса във вътрешните работи на България“.

Той цитира и изказвания в турски медии на официални лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за подкрепа за ДПС на изминалите избори.

Министърът даде за пример и публикации в турската преса, в които се казва;

„…желаем турчин да бъде президент на България„;

„…силен глас от прародината“;

„Турция към бащините си земи“;

„Опитаха да ни асимилират с оръжие но не успяха, сега се опитват политичеки, но няма да успеят“;

ДПС започна агитация и Истанбул в подкрепа на кандидат-президента, подкрепен от ГЕРБ. Според Рашков това е намеса на Турция във вътрешните работи на България.

Рекорден брой престъпления против политическите права на гражданите

Извършени са над 4 хил. проверки по информация за купуване на гласове. 122 от задържаните лица имат връзка с престъпления против политическите права на гражданите.

„В тези 122 досъдебни производства, които са образувани и които разследваме, рекордьори отново са ГЕРБ и ДПС, които поставят този знак за равенство. Виждаме как се срива доверието на гражданите към тези партии. За нас не е тайна, че те си партнират под повърхността, включително с гласове“, заяви Рашков.

Министърът показа и клип, на който лица от Бяла Слатина разказват на журналист как и къде са получили пари.

Ресорното министерство е ангажирано и с охраната на машините за балотажа. В момента тече специализирана полицейска операция за транспортирането на машините. Софтуерът трябва да бъде преинсталиран, картите за гласуване да бъдат синхронизирани, а машините пломбирани, след което отново ще бъдат ескортирани със жандармерия до изборните секции.

Целият брифинг може да чуете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук