рашков службите отпуск
На снимката: Бойко Рашков

Прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за БНР днес.

Той заяви, че има доказателства за това, а прокуратурата, от своя страна, е бавила изясняването на въпроса, за да не се конфронтира със „силните на деня”.

Рашков пояснява, че гражданите, които не са декларирали имуществото си, стават лесни за манипулации:

„ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор не случайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия“.

Рашков допусна възможността имотите да не са били декларирани заради незаконно придобиване.

Гешев пак ще се намеси

В предаването „Неделя 150“ министърът на вътрешните работи изяви увереност, че главният прокурор ще вземе отношение по проверката в националната полиция от последните дни. По случая бяха разпитани  Мирослав Найденов, Николай Кокинов и Бойко Найденов, а причината е заплаха към бизнесмен, отправена му от Бойко Борисов през 2009 година. Причината, по думите на Рашков – бизнесменът да оттегли показанията си, защото иначе министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Самият Борисов неведнъж отрече това да се е случвало.

„Главният прокурор ще се намеси и в този случай. Неговият предшественик също е проявявал бездействие по отношение на това досъдебно производство, което е било прекратено“.

Рашков призова отново и за разпит на самия Бойко Борисов:

„Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат“. Това мнение той изрази по повод извиканите за разпит бивши прокурори и действаща следователка, и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Рашков за подслушванията

Служебният министър на правосъдието коментира и темата с подслушването на граждани, като заяви, че той знае имената им, но не може да направи „професионалната грешка” да ги каже.

„Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, трябва да бъдат подложени на наблюдение със СРС, ползвайки правното основание „престъпление против сигурността на републиката“

Рашков посочи, че е установено, че по време на протестите техническата служба за подслушване е работела почти денонощно, с много часове извънреден труд, който бил много добре заплащан.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!