Новите отговорности си искат отговорното пазене
"Новите отговорности си искат отговорното пазене"/ Автор: Ивайло Нинов

ЗАВОД ОТ БОЙКОВИ СЪНИЩА

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Бе съобщено, че Сърбия започна производство на руската ваксина Спутник в свой завод. Това е първият европейски производител на препарата извън самата Русия. Следващата европейска държава, която ще произвежда Спутник, е Италия. Тя вече има подписан договор с руснаците и само чака одобрението на ваксината от Европейската агенция за лекарствата, за да започне производството. А какво е положението у нас?

Едва ли някой помни, че на 20 март, по време на една от обиколките си из страната, Бойко Борисов обеща светло ваксинационно бъдеще не само на България, но и на цяла Европа. Тогава той гордо съобщи: С 16 месеца сме изпреварили всички, имаме готов завод, вече монтираме машините и ще спасим милиони европейци с производството на ваксини срещу Ковид-19. Докато другите мислят тепърва да строят такива заводи, ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще залеем с тях целия свят.

От тази словесна еуфория останаха неизяснени няколко „дреболии”: какви ваксини ще произвеждаме, имаме ли договори  с притежателите на техните патенти, имаме ли разрешение от Европейската агенция за лекарствата за производството им у нас. Дори специалист като доц. Ангел Кунчев не беше наясно какво точно, кога и как ще произвежда нашият митичен завод. Вече минаха почти 3 месеца от бомбастичните обещания, но вместо ние, изпреварилите с 16 месеца другите, да ги залеем с ваксини и да печелим, другите бълват ваксини и печелят, въпреки че са изостанали от нас. Изостанали, но само според Бойко Борисов. А истината е, че изостаналите сме ние. Защото само с гръмки обещания нищо не се произвежда.

Борис Чоев

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук