Рашков

Започва специализирана операция по линия на всички лица, които използват наркотични и упойващи вещества и тя няма да е от ден до пладне, заяви вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция днес. Министърът поясни, че спецакцията няма да има краен срок.

„Тя ще продължи дотогава, докогато преценим. Времето и резултатите от нея, ще ни кажат до кога, заяви Рашков. Ще разчитаме и на цялото общество да ни помогне да се справим с тези, които си позволяват да застрашават живота на всички, които са на пътя, а и на тротоарите”, каза още Рашков.

Вътрешният министър Рашков заяви, че вече е установено, че служителка на МВР е замесена в случая със Семерджиев.

„За нас е известно присъствието на жена в момента, в който е станал инцидента и предстои установяването ѝ. Днес вече това е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата, да, тя има отношения с Георги Семерджиев. Предстои да установим какви – открити са полицейски атрибути. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се използват само от полицаите”, заяви Рашков.

Той бе категоричен, че като министър ще направи всичко и ще се раздели с всички служители на МВР, които упражняват пасивност, бездействие. Министърът потвърди, че Георги Семерджиев е бил свидетел, но каза, че това няма отношение към неговата практика да е шофирал.

„От сутринта заседаваме в МВР във връзка с този трагичен инцидент. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които имаме вече съмнение, че са били неглижирани и дали в резултат, ако така се установи, някой не е причинил косвено този трагичен резултат.”

Рашков заяви, че Семерджиев е без свидетелство за правоуправление от 2005 година.

„По отношение на него са предприемани десетки действия на органите на МВР, включително са изпращани материали на прокуратурата именно по повод това, че той е управлявал МПС без да има свидетелство на правоуправление. През последните 16 години той е имал възможност да се яви на изпит и да получи друго такова. Той не го е направил. Имаме безспорни данни, че той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, а ние получихме данни, че Швейцария не е издала на този гражданин документ. С него той се е представял пред полицейски служители, от които е избягал”, съобщи Бойко Рашков пред журналистите в Министерски съвет.

Вътрешният министър съобщи, че е разпоредил на Инспектората на МВР да предприемат незабавни мерки по отношение на всички случаи, в последните 16 години, в които Георги Семерджиев е бил спиран от органите на реда и какви действия са предприемани спрямо него.

Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества. На всички, които имат агресивно поведение на пътя. Това съобщи, от своя страна, министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„Трагедията се дължи именно на това. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, са част от тъмната страна на обществото и имат чувство за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона.”, каза Кирил Петков.

Премиерът изрази съболезнованията си към близките на загиналите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук