актуализация

С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година. За сметка на това обаче, намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални помощи расте, съобщава БНР.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най високи са доходите в информационно комуникационните технологии, и в здравната сфера – заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

„Те продължават да дърпат напред – сектори, които изискват по висока квалификация. И го имаме в същото време ефектът на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството. Там са най-ниските заплати“, коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

С най голям принос за домакинските бюджети е работната заплата, но делът ѝ в общите доходи на домакинствата намалява.

„За първи път достига 55 процента делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии“, каза още Зорница Славова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!