кредитите

Въпреки пандемията и икономическите последици от нея за първи път средната месечна брутна заплата в София надмина 2000 лева. Това показват данните на Националния статистически институт към декември 2020 година.

През последния месец на 2020 година средната заплата в столицата е била с около 560 лева по-висока от тази в останалата част на страната, където размерът и е възлизал на 1468 лева.

След столицата жителите на Враца са взели втората най-висока средна заплата за изминалата година или 1397 лева. Причина за това е разкриването на редица заводи за производство на електроника и автомобили в града. На трето място се нарежда София-област, където традиционно голяма част от жителите работи в столицата. Там средната заплата през 2020 година е била 1346 лева на месец. На четвърто място е Стара Загора с 1295 лева, където доходите вдигат основно заводите за автомобилни части. В топ 5 влиза и Bapнa с 1287 лева на месец.

Хората от видинска област взимат най-ниските заплати. Taм cpeднoтo мeceчнo възнaгpaждeниe e в paзмep нa eдвa 952 лeвa.

Очаквано, у нас най-големи заплати взимат заетите в ИТ индустрията, като по данни на БСК през изминалата година най-скъпо платени са били именно програмистите. Средната заплата на софтуерните инженери, работещи в международни фирми, възлиза средно на 5400 лева.

В групата на най-доходоносните професии у нас се нареждат още фармацевтите, зacтpaxoвaтeлитe, cпeциaлиcтитe пo чoвeшĸи pecypcĸи, финaнcистите, спeциaлиcтитe пo cчeтoвoдcтвo и oдит, мapĸeтинг cпeциaлиcтитe, юpиcтитe, yeб дизaйнepитe и cлyжитeлитe във въздyшния тpaнcпopт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!