Доминираният от опозицията парламент на Венецуела отхвърли решенията на новото контролирано от управляващите Учредително събрание, което бе свикано от президента и което трябва да направи промени в Конституцията. Те предвиждат повече права за Николас Мадуро.

Депутатите единодушно отхвърлиха решението за смяна на главния прокурор с магистрат, лоялен към правителството. Не бе прието и създаването на специална комисия, която да разследва връзките на опозиционните лидери и гражданските протести.

„Съласно действащото законодателство, ние сме задължени да защитаваме Конституцията. Също така – да потвърдим, че единственият действащ прокурор в страната е Луиза Ортега Диас, защото тя е избрана от Народното събрание като институция. Не от нас като депутати, тя беше избрана от предишното събрание. И нейните задължения бяха начертани именно от хора, които по онова време подкрепяха правителството“, обяви депутатът Делса Солорзано.

В допълнение, обстановката във Венецуела се изостри след като въоръжени мъже в неделя атакуваха военна база, а Мадуро нарече инцидента „терористична атака”. Това предизвика притеснения, че държавният глава може да се възползва от ситуацията, за да ожесточи натиска върху своите опоненти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!