Президентът наложи вето върху спорните промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава обжалването на строителство на големи обекти, съобщи администрацията на президента след активни запитвания от медии и публикува указа на държавния глава.
В същото време стана известно, че председателят на парламента Димитър Главчев възлага на Комисията по околната среда и водите да докладва решението на президента и неговите мотиви пред народните представители, което председателят на НС съобщава  в социалната мрежа фейсбук.

След постъпването на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Законът за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители, пише Главчев. 

Промените в екозакона бяха гласувани в края на юли. Те намаляват от две на една съдебни инстанции обжалването на оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. инвестиционни предложения, определени като обекти с национално значение от Министерския съвет.

Екоорганизации, извънпарламентарни партии и магистратски организации поискаха президентът да наложи вето на текстовете. Камарата на строителите опонира на това искане и призова държавния глава да подпише приетия закон, защото обратното би означавало „поддаване на зелен рекет“.

26 неправителствени организации се подписаха под искането на Програма „Достъп до информация поправките да бъдат отменени, защото са правен абсурд, нарушават конституцията и принципа на разделението на властите.

Ако законът влезе в сила в последно гласуваният вид, по такива жалби последната дума ще има само една съдебна инстанция. Делата вече не могат да стигат до Върховния административен съд, както става сега. Абсурдно е, че одобряването на ОВОС на локални проекти ще подлежи на съдебен контрол от две съдебни инстанции. Излиза, че по-сериозните, рискови и засягащи живота, здравето и правото на здравословна околна среда инвестиционни намерения ще подлежат на по-ниско ниво на защита,  мотивират се противниците на промените.

Президентът връща за ново обсъждане разпоредбите от закона, като се мотивира, че, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и норми за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. 

Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция законодателите, гласували промените, мотивираха с необходимост от „съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение“.

Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство, обръща внимание президентът в своите мотиви за ветото. 

Същевременно държавният глава изразява увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола, от друга страна, за спазване на законността, завършва съобщението.

Още преди законът да влезе в пленарна зала за гласуване, юристи от ГЕРБ и ОП, коментираха измененията с необходимостта да се ограничат неоснователните обжалвания на решения по ОВОС, свързани с обекти от национално значение.

Президентското вето може да бъде може да бъде преодоляно в парламента от обикновено мнозинство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук