Президентът Тръмп пред църквата "Сейнт Джон"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика нова вълна от възмущение, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разчисти протестиращите пред Белия дом, за да може президентът да позира за снимки в близката църква, повредена по време на гражданските вълнения, съобщи АФП.

Размириците в цялата страна бяха предизвикани миналата седмица от убийството на невъоръжен афроамериканец в Минеаполис. В продължение на девет минути полицай натиска с коляно по врата Джордж Флойд, след като го арестува за предполагаемо закупуване на цигари с фалшива банкнота. Демонстрациите имаше на цялата територия на САЩ, а в някои райони ескалираха в насилие. Тръмп реагира остро срещу демонстрантите, като вчера стана ясно, че е приканвал губернаторите да ги пащат в затвора. Той дори заплаши да използва армията срещу протестиращите.

Последният случай спечели на президента рязко порицание от кмета на града, епископа и водещи демократи, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, който заклейми използването на сила „само за снимка“.

„Той пръска със сълзотворен газ мирни протестиращи и изстрелва гумени куршуми. За снимка – написа Байдън в „Туитър“ в отговор на решението на Тръмп да използва органите на реда – За нашите деца, за душата на нашата страна, ние трябва да го победим.“

Посещението на Тръмп в историческата църква „Сейнт Джон“, от другата страна на улицата срещу Белия дом, дойде, след като той направи обръщение, в което отрече вандализма, последвал антирасистките протести, обхванали страната от седмица.

Докато говореше, органите на реда – включително военната полиция – изстреляха сълзотворен газ, за да разгонят мирните протестиращи в парка Лафайет близо до Белия дом, така че президентът да може да отиде до църквата.

Известна като „Църквата на президентите“, „Сейнт Джон“ е била изрисувана с графити и частично повредена от пожар по време на вълненията в неделя.

„Имаме страхотна страна“, заяви Тръмп точно пред епископската църква, докато държеше Библия. Той не отговори на въпроси от репортери, преди да се върне обратно в Белия дом.

Междувременно кметът на Ню Йорк Бил де Бласио обяви в понеделник полицейски час от 23:00 до 5:00 ч., в момент, в който почти цялата страна е обхваната от протести, съобщи АФП. Заявявайки, че „подкрепя мирен протест“, де Бласио написа в „Туитър“, че е взел решението след консултация с губернатора на щата Андрю Куомо, следвайки лидерите на други големи градове в САЩ, които въведоха вечерен час в опит да ограничат насилието и грабежите.

В съвместно изявление кметът и губернаторът заявиха, че градът ще удвои присъствието на полицията, „за да предотврати насилието и имуществените щети“, особено в търговски райони, включително Манхатън, където бяха счупени витрини и извършени грабежи през нощта.

„Не можем да оставим насилието да подкопае посланието на този момент. Това е твърде важно и посланието трябва да бъде чуто“, каза де Бласио.

Изказвайки се за MSNBC малко след налагането на полицейски час, губернаторът Куомо изрази опасения, че протестите, привличащи хиляди, могат да разпространят още повече епидемията от коронавируса, чиито епицентър е Ню Йорк.

Казвайки, че той стои „зад протестиращите и тяхното послание“, Куомо допълни, че „насилието и грабежите, станали в Ню Йорк, са били лоши за града, щата и цялото национално движение, подкопавайки и разсейвайки фокуса от тази праведна кауза.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!