Космоса
Източник: Yuri_B, Pixabay

Процедурата за излизане в открития космос не изисква специална подготовка за разлика от работата там, затова туристите просто ще могат да излязат навън и да се „пошляят”. Това разказа за РИА Новости астронавтът на НАСА Джефри Хофман.

Припомняме, че Между „RSC Energia“ и „Space Adventures Inc.“ бе подписан договор за осъществяването на краткосрочна експедиция на двама участници в космически полет на борда на „Союз МС“ през 2023 г. до руския сегмент на Международната космическа станция (МКС)“.

Според договора, единият от космическите туристи ще излезе в открития Космос заедно с професионален астронавт.

Няколко туристи вече са заявили желание да излязат в открития космос, но договор с тях все още не е подписан, уточни президентът на „Space Adventures” Ерик Андерсън.

Хофман сподели, че не си представя няколко туристи да облекат скафандри и да изпълнят някоя важна задача. „Тях просто ще ги пуснат навън, ще им дадат възможност да се „поразходят” известно време, след което ще ги върнат обратно на станцията”, смята той.

Джефри Хофман има 5 космически полета и е прекарал в космоса над 1 200 часа, от които 25 в открития космос.

Голяма част от времето за подготовка на астронавтите отива за обучение как да изпълнят някоя задача.

Туристите, разбира се, трябва да са наясно как функционира скафандърът, какво се прави, ако спре подаването на кислород, но едва ли ще се очаква от тях да могат да сменят батерия на Международната космическа станция.

Все още няма ясното за цената на подобна екскурзия, но се предполага, че няма да е по джоба на всеки, най-малкото защото скафандърът е изключително скъпо оборудване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук