На снимката: Борислав Бончев

Старши комисар Борислав Бончев, директор на полицията в обхванатия от протести Габрово, подаде оставка. Тя вече е заведена в деловодството на министерството на вътрешните работи. Оставката на Бончев беше поискана от вътрешния министър Младен Маринов и премиера Бойко Борисов. Министър Маринов потвърди новината.

Министър-председателят коментира ситуацията от Дубровник, където участва в срещите от инициативата „16+1“. Той разкритикува ръководството на полицията в Габрово за допускането на подобен конфликт.

„За мен оставката или поемането на отговорност от този директор на полицията трябва да е факт веднага щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват – да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града – каза Борисов и подчерта, че ролята на полицията е това да не допуска подобни случаи на нарушаване на обществения ред – Полицията е за това – да е взела мерки. Ако, както чувам, големи групи са се разхождали и притесняват майките, децата, полицията къде е.?“

Изказването на премиера беше в контраст с оценките на неговия вицепремиер Красимир Каракачанов, според който, органите на реда са си свършили работата.

Полицията в Габрово в момента се проверява за допуснати пропуски, стана ясно от съобщение на МВР. След приключването й предстои да бъде преценено дали ще бъдат взети допълнителни административни и организационни мерки.

Вътрешното министерство призовава гражданите да спазват обществения ред по време на протестите.

Габрово е под полицейска блокада

Ситуацията в града продължава да бъде напрегната след два дни на масови протести и сблъсъци с органите на реда. Те избухнаха заради побоя, който трима роми нанесоха с особена жестокост над продавач в магазин. При снощния протест, който прерасна в кратък, но жесток сблъсък с жандармерията, са задържани 9 души, а един полицейски служител е ранен.

Габрово остава под полицейска блокада и днес. Късно снощи протестиращи запалиха две къщи, обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени.

Властта: Гневът на хората е справедлив

Вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин даде извънреден брифинг по повод протестите в Габрово и заяви, че едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи.

„Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има“, добави Дончев.

Според него „полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоят толкова, колкото е необходимо“.

Вицепремиерът призова към разум и спокойствие. В същото време той призна, че хората са гневни от усещането, че някои групи в обществото имат повече права от другите, от злоупотребите със социалните плащания.

„Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това… Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим постарому. Гневът на хората е справедлив“, подчерта Дончев.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!