йоан матев

Софийският градски съд заседава по делото срещу Йоан Матев. Той е обвиняем за убийството на 15-годишния Георги, извършено на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина.

Съдът разпитва свидетели, като показания даде и Божидар Шуманов, който е изготвил съдебно-компютърната експертиза. От думите му в залата стана ясно, че е засякъл разговор между Стефания Коларова и Константин Малчев, които в злополучния ден са си писали. Малчев е бил потърсен от момичето, което се предполага, че му е изпратило текст, разпространен от полицията. В него се посочва, че Матев е бил разпознат и е бил облечен със същите дрехи, с които е извършено убийството.

Адвокатът на обвиняемия поиска мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека. Той отново поиска и отвод на прокурорите Тихомир Янчев и Зоя Манасиева, но съдът отхвърли искането им.

По време на делото стана ясно още, че според защитата и майката на Матев той е бил натопен и не е истинският извършител на деянието.

Както е известно, през ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев. Той е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в град София, в парк Борисова градина, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

При едно от заседанията адвокатите на Йоан поискаха делото да се прекрати и процесът да бъде засекретен, но искането беше отхвърлено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук