Целта на предложението за субсидия от 1 лев е опозицията да бъде унищожена преди местните избори. Това каза заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев след среща с ДПС за размера на партийните субсидии.

„Проведохме среща с ДПС относно актуализацията на бюджета, чухме и техните предложения за второ четене, както и те нашите”, обясни Стойнев.

По думите му двете партии са се обединили около идеята да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили.

„Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли да бъде одобрен, така че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря на банките кредиторки, които са ни заели свои средства да ги използваме в предизборната си кампания. Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкова важни избори като местните, които предстоят. За нас е важно и затова апелираме към управляващите – нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог. Нека не се бърза. Прокрадва се идеята – дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата и да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме”, каза Стойнев.

Йордан Цонев от ДПС от своя страна каза, че ще предложат да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица.

„Нашата позиция я знаете – ние сме за обществено финансиране. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес”, каза Цонев.

По думите му субсидията от 1 лев е равносилна на 0 лева.

„Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда.”

Спор него субсидия от 4,5,6 лева устройва само двете големи формации в парламента.

Свързана новина:

Как Слави Трифонов помогна на ГЕРБ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!