Кирилов
На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Съюзът на съдиите в България, Антикорупционния фонд, Българските адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският хелзинкски комитет, Институтът за пазарна икономика, Програмата „Достъп до информация”,Изпълнителното бюро на Съюза на юристите, Центърът за либерални стратегии и Центърът за независим живот изпратиха отворено писмо Европейската комисия относно представените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в НПК.

На 14 юни Кирилов представи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) относно процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. „трима големи” в съдебната власт – председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор (ГП).

Според десетте неправителствени организации законовите промени могат да се използват срещу съдиите, но не и срещу шефа на държавното обвинение.

От неправителствените организации подчертават, че специален режим за разследване на съдиите не е необходим, тъй като те, за разлика от главния прокурор, нямат механизми да повлияят върху евентуално разследване срещу себе си.

Министър Кирилов посочи, че промените в закона са част от изпълнението на мерките от Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК спрямо България.

По думите му с приемането на проектозакона ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на обективно и безпристрастно провеждане на разследване срещу „тримата големи“.

Във всички случаи на отлагане делото се насрочва за разглеждане не по-късно от 30 дни.

Припомняме, че още в началото на своя мандат правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че основен приоритет за него ще е създаването на нов механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

По думите му това искала Европейската комисия, за да прекрати мониторинга върху България. Няколко седмици по-късно обаче Кирилов каза, че не ставало дума за прекратяване на мандатите им, а за временното им отстраняване, ако бъдат привлечени като обвиняеми.

В докладите на ЕК по мониторинга за правосъдието обаче, които са общественодостъпни, не пише нищо подобно.

Действията на правосъдното министерство са в опит да бъде убедена ЕК, че България вече не трябва да е под мониторингов контрол.

В предходния доклад беше записано, че един от основните проблеми на българското наказателно правосъдие е „липсата на ефективни механизми за разследване на действащ главен прокурор“.

ДЕБАТИ.БГ публикува линк към цялото писмо на неправителствените организации: ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук