На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че мониторингът върху България ще бъде свален до края на настоящата Еврокомисия. След края на българското председателство обаче страната ни получи няколко много лоши новини. Единият дойде от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, която каза, че няма никакъв шанс мониторингът върху нашата страна да отпадне. След нея френският президент Еманюел Макрон призова за свиване на границите на Шенген, което на практика означава, че България ще остане извън него. Преди дни министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок дойде в България и в прав текст каза, че страната ни не е готова за Шенген.

На фона на тези събития, днес изненадващо правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия не бъде отменено наблюдението върху България.

По този начин Данаил Кирилов ще поеме върху себе си отговорността за проваля на поредния опит да бъде избегнат мониторингът на ЕС.

Още при назначаването на Кирилов за министър той си постави като първа задача премахването на европейския мониторинг.

„Приел съм задачата за отпадане на монитогиринга по Механизма за сътрудничество и проверка като лично задача. При срещата с еврокомисаря (по правосъдието) Вера Йоурова заявих, че ако той не отпадне до края на мандата на тази комисия, аз ще представя оставката си като министър на правосъдието“, каза Кирилов.

Той е убеден, че мониторингът ще отпадне и обвърза това с изготвянето на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и шефовете на две върховни съдилища.

Само преди две седмици Кирилов каза, че трябва апелативен спецпрокурор да има специални правомощия да разследва прекия си началник в лицето на главния прокурор.

„Смятам, че по отношение на отговорността на тримата големи имаме подкрепа. Това е от задачите, които са ни поставени по Механизма за сътрудничество и проверка. Коментирахме (с Йоурова) и проблемите в някои държави във връзка с върховенството на правото“, каза Кирилов. Той поясни, че Вера Йоурова е отбеляза напредъка и постиженията на България

Данаил Кирилов пое пълна отговорност за подготовката на механизма за търсене на отговорност от тримата големи в съдебната власт.

За последните три месеца еврокомисарят Вера Йоурова повтори два пъти, че мониторингът на ЕК върху България няма да отпадне до края на тази Европейска комисия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!