акватория Росенец
Акваторията на Росенец /снимка: БНР/

След проверки на Дирекция за национален строителен контрол са установени незаконни разширения на кея край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в Росенец. Поради това той ще бъде за разширения без документи. От публикация на регионалния министър в оставка във Фейсбук става ясно, че на 23 юни РДНСК-Бургас е издала констативен протокол, с който обявява кея край резиденцията за незаконен. На това основание ще бъде издаде и заповед за разрушаването на кея.

Решението е на първа инстанция, което значи, че може да бъде обжалвано.За него тече и прокурорска проверка заради съмнения за проблемни документи. Припомняме, че журналистическо разследване на Атанас Чобанов от 2020 година показа, че липсват документи за пристрояването на допълнителни 220 метра към иначе 50-метровият кей. Тези 220 метра са разположени в акваторията на държавата, която е изключителна държавна собственост.

Малко по-късно същата година лидерът на „Демократична България” – Христо Иванов, акостира с лодка на брега на Росенец – отново държавна собственост, откъдето беше изблъскат от служители на НСО, охраняващи Ахмед Доган. Това пък предизвика сериа от масови протести през лятото на 2020 година.

От публикуваните документи се вижда, че заключението за незаконно строителство е направено на базата на серия отсъстващи документи. Става ясно, че за обекта, изграден от фирма  „Хермес Солар“, няма представен одобрен проект, няма издадено разрешение за строеж и няма протокол за определяне на строителна площадка. Не е определена и строителна линия и ниво, не е представена заповедна книга. Единственото, което е налично, е подробен устройствен план, одобрен със заповед на зам.-министър на МРРБ през 2019 г.

Поради това от РДНСК – Бургас постановяват, че обектът трябва да бъде премахнат. Със случая се похвали Гроздан Караджов:

„Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженерни водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се постопли! Но свършихме каквото сме обещали“.

Слави Трифонов пък го използва за да опровергае връзки на ИТН с ДПС, за които неведнъж имаше индикации.

„Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставка на регионалното развитие от “Има такъв народ”, ще бъде съборен незаконният кей на Ахмед Доган на “Росенец”. Иначе “ние сме ДПС”, а всички останали са “Промяната”. По делата им ще ги познаете.“, написа в своя Фейсбук профил лидерът на ИТН – Слави Трифонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук