ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

Върховният административен съд отхвърли искането на частната фирма „Евролаб 2011“, която протестираше решението фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево” да бъде поет от Българската агенция по храните, след като дълги години той е бил осъществяван от частната фирма, съобщиха от „Продължаваме промяната”.

Вследствие на това „Евролаб 2011“ ще трябва да освободи незабавно помещенията, които заема на КГПП “Капитан Андреево” по заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни.

Напомняме, че след среща с родните земеделци премиерът в оставка Кирил Петков инспектира КГПП „Капитан Андреево“. След спорни разкрития за късото време за обработка на всеки ТИР от приблизително 6 минути, данните за разпломбиране на товари без присъствието на гранична полиция, както и липсата на каквито и да е видео-записи на място, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ Христо Даскалов предприеха решителни действия по изграждането на адекватен фитосанитарен контрол на границата ни с Турция.

В резултат на това, приходите в държавната хазна се увеличават с 5000 лева на час, а обемът на стоките със завишено наличие на пестициди нарасна неколкократно. От друга страна, професор Даскалов и Иван Христанов получиха предложения за подкупи в особено големи размери, за да върнат частните интереси на границата. Те не се съгласиха. Последваха директни заплахи и на двамата им бе назначена лична охрана.

В интервю по бТВ заместник-министъра на земеделието в оставка Иван Христанов сподели, че личният му живот и този на неговото семейство са силно афектирани. На въпроса „Как е да живееш с охрана?“, той отговори „Не можеш да направиш нищо просто ей така – спонтанно. Не можеш да излезеш до магазина, не можеш да се разходиш, семейството ми, разбира се, е много притеснено“ и добави „Някой ден тази охрана ще отпадне и въпросът е докъде ще се разпростре отмъстителността на тези хора, имам известни притеснения“.

Според Асен Василев, освен завишения контрол на опасните храни, с намесата на държавата във фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е засилено и наблюдението върху вноса на нелегални стоки. За мащабите на аферата говори и позицията на финансовия министър в оставка, че „съществуването на тази частна лаборатория на външната граница на Европейския съюз е основната причина, заради която страната ни не е допусната до зоната “Шенген” досега“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук