Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

„Главният прокурор не може да е жертва. Той има всички лостове да реагира, да защити себе си, държавата и правовия ред“, заяви пред Нова тв служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Думите му бяха по повод вчерашната пресконференция на Иван Гешев, на която той се обяви за жертва на мафията и олигарсите. Прокурорите пуснаха записи, на които се чуват реплики от сорта: „Тия са малоумни „Промяната“, каквото им кажеш, това ще направят!“ Споменават се и имена, едното е на „Цецо от Белград“. Други прякори насочват към бивши министри. Говори се 400 хиляди евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, а също и че „Гешев е пътник“.

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка“, уточни Иван Демерджиев.

Според него ситуацията се драматизира излишно. „Представете си как аз, като вътрешен министър, идвам и ви казвам колко съм заплашен. Ако имам данни, ще работя с тях. Аз имам инструменти. Главният прокурор има още повече инструменти. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистратите, които са застрашени“, разясни министърът.

„Ако има „завладяна държава“, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда“, заяви силовият вицепремиер.

За твърденията на прокуратурата, че Красимир Каменов-Къро владее т. нар. „частна граница“ на ГКПП „Кап. Андреево“, Демерджиев обясни, че има такива данни, но не само за Къро, а и за други лица от криминалния контингент“.

Прокуратурата обяви вчера, че от записите звучи именно гласът на Къро. Демерджиев не потвърди, но и не отрече. „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно“, каза министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук