Правителството смята да увеличи зоната на зенитния полигон Шабла, за да може на него да се тренира и със западно въоръжение и с мощни натовски ракетни комплекси, а не само със съветски образци, както е в момента. Това става ясно предложение, пуснато за обсъждане от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Всяка година на този полигон се провеждат учения и бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО), съвместно с авиационни формирования от ВВС. Обичайно участват ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Понякога има и международни учения, но обикновено си стига най-много до участие на Сърбия, която като цяло също разполага със съветско въоръжение, информира „Сега“.

Понякога се обявява, че участват и САЩ и други натовски страни, но това е рядко и никога не се посочва да е стреляно с модерни ракети. Затова и сега правителството предлага промени в нормативната база, за „по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно – ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите – членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки“.

През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявяват желанието си да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи. Поради ограниченията на полигона по вид на използвано въоръжение и боеприпаси, такъв вид дейности към момента не могат да бъдат реализирани, посочват от кабинета.

Промените ще доведат не само до отпадане на сегашните ограничения на полигона и до разширяване на зоната за възможни учения, но и до „увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за нуждите на Българската армия, които са със статут на отпаднала необходимост“. Как точно ще се осъществят едновременно и двете взаимноизключващи се положения, от нормативния акт и съпътстващите мотиви не се разбира.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук