Доналд Тръмп

В Ню Йорк и Вашингтон се готвят за потенциални протести във вторник, заради разследването на предполагаемата роля на Доналд Тръмп в схема за плащане на пари срещу мълчание на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс.

Предполага се, че Тръмп е платил за мълчанието на Даниелс от парите, събрани за предизборната кампания, преди избирането му за президент.

В Ню Йорк, където се провежда разследването, се очаква всички служители на полицията да бъдат на разположение. Представители на правоприлагащите органи заявиха, че вторник е „ден с висока степен на тревога“, но в момента няма достоверна заплаха.

Изявлението дойде в отговор на публикациите на Тръмп в социалните медии през уикенда, които призоваха поддръжниците му да протестират в отговор на потенциален негов арест. Той повтори призивите за протести, които направи във Вашингтон, след загубата му на изборите през 2020 г. Въпросните протести по-късно се превърнаха в насилствени, когато десетки негови поддръжници нахлуха в Капитолия.

Докато полицията във Вашингтон, също като колегите си в Ню Йорк, се подготвят усилено за протести, от Капитолия съобщиха, че „в момента не проследяват никакви преки или достоверни заплахи за сградата на конгреса“.

Източник, близък до правния екип на Тръмп, каза пред CNN, че дори на Тръмп му бъде повдигнато обвинение, не се очаква да има реален арест.   Служители на правоприлагащите органи, участващи в дискусиите, подчертаха необходимостта от адекватна подготовка за подобен развой на събитията. Федерални, щатски и местни правоприлагащи органи се срещнаха в понеделник в Ню Йорк, за да обсъдят планирането на действията си, твърди високопоставен служител.

Твърди се, че в последните дни на кампанията през 2016 г. бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен е платил 130 000 долара за мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс. Предполага се, че тя е трябвало да мълчи за афера, която е имала с Тръмп десет години по-рано.

Тръмп отрича да е имал афера с Даниелс. Той заяви, че разследването на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който е демократ, е политически мотивирано и го нарече „лов на вещици“.

На Капитолийския хълм председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан, председателят на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър и председателят на администрацията на Камарата на представителите Брайън Щийл заявиха, че възнамеряват да разследват дали Браг и неговият офис са използвали федерални фондове за обществена безопасност, като част от разследването.

Говорител на Браг отговори на обвиненията, като каза, че екипът на окръжния прокурор „няма да бъде уплашен от опити за подкопаване на съдебния процес, нито ще позволим на неоснователни обвинения да ни възпират от справедливото прилагане на закона“.

Тръмп е разследван още заради работата му с класифицирани правителствени документи след напускането на поста, и за усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от президента демократ Джо Байдън.

В момента Тръмп се бори за номинация на републиканците за следващите президентски избори.

Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук