гешев прокурор
Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета, известно още като „Чекмеджегейт“, е прекратено. Това потвърди главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор допълни, че е научил информацията от „Биволъ“.

„Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор“, заяви Иван Гешев.

Той добави, че всички български магистрати действат според Конституцията, законите и фактите.

„В прокуратурата е изградена система за служебен контрол“, каза още Иван Гешев.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов нямал никакво отношение

към прекратяването на производството за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов в резиденция „Бояна“. Потърсен за коментар от „24 часа“ шефът на националното следствие беше лаконичен: Не коментирам писания в трибуквена медия.

Причината да бъде търсен беше, че според „Биволъ“ прекратяването е станало под „личния надзор на Сарафов“, тъй като на 10 май – датата, на която е подписано постановлението, той е бил и.д., тъй като по това време главният прокурор Иван Гешев беше в САЩ. От постановлението става ясно, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП.

Публикувани са и четири страници от самото постановление. Те обаче явно са доста повече, ако се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се прекратява въз основа на това, че деянието, което е било предмет на разследването, не представлява престъпление. Тъй като е пубикувана съвсем минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере на базата на какво основание набдюдаващият прокурор е стигнал до това заключение. Както и едва ли толкова обемно постановление е писано за един ден.

Това всъщност не е първо прекратяване на това разследване. Снимките се появиха през лятото на 2020 г. Беше образувана проверка.  През декември 2020 г. обвинителите стигнаха до заключение, че снимките са манипулирани. После беше възобновено и започна ново разследване, в хода на което беше възложено на БНБ да провери серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче кога държавното обвинение го е възобновило.

Разследването не се е водело от Националната следствена служба, която оглавява Сарафов, а освен това наблюдаващият прокурор трябва да се води по  вътрешното си убеждение и доказателствата, поне така пише в закона.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук