6 часа на опашка за подмяна на шофьорската книжка е времето, нужно само за да се заяви услугата в столичния КАТ. Това е резултат от официално проведено през април и май наблюдение по метода „таен клиент“ за предоставянето на 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации. Резултатите не са учудващи. Учудващо е, че на проверяващите им беше нужно да внедрят „таен агент“, за да научат това, което всеки може да им каже, ако просто попитат граждани – а именно, че в КАТ се чака до бяла брада.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев, явно изненадан от неочакваните разкрития, даде срок на проверените администрации до един месец да отстранят всички констатирани проблеми и да му докладват какво е свършено. Всички, които изказват мнение по въпроса, са скептично настроени, че за този срок нещо може да се промени, като се има предвид, че това с опашките в КАТ е практика от десетилетия. Всеки знае, че за да си „свърши работа“ там, трябва да си вземе почивен ден.

Наблюдаваните администрации са на централно ниво, на териториално ниво, на местно ниво, съобщи пред журналисти в Министерски съвет експертът Здравко Сечков. С уговорката, че има администрации, които работят значително по-добре от други, той предупреди, че не могат всички да бъдат поставяни под общ знаменател.

„Това, което ние сме наблюдавали по метода „таен клиент“ е доколко се спазват нормативни изисквания, доколко процесът на организация на работа по предоставянето на услугата е ефективен и качествен, доколкото съществува обмен между администрациите, доколко гражданите се товарят с предоставяне на документи, които не би следвало да предоставят”, обясни Сечков.

Проверката е установила, че на много места все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.

Все още има места, където от гражданите се изисква да предоставят документи, които се придвижват по служебен път между администрациите. Такъв документ например е свидетелство за съдимост.

Сечков отбеляза и любезността и отзивчивостта на администратора към заявителя на услугата. Разбира се много субективно можем да попаднем на служител, който този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна, но имаме такива констатации, уточни той.

От Министерски съвет заявиха, че предстоят нови проверки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!