машинно гласуване

Централната избирателна комисия подписа договор с фирмата „Сиела Норма“. Това съобщи за БГНЕС изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

Договорът е на стойност 4, 35 милиона лева. Той е за поддръжката на машините за гласуване на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Договорът обхваща всичко свързано с изборите, с изключение на доставката на машините“, обясни Тодоров.

По-рано от ЦИК поискаха писмени мотиви от фирмата за промени в договора и на днешното заседание на комисията стана ясно, че в по-голямата си част те са изпълнени. Секциите в страната, в които ще се гласува с машина са точно 9401.

Припомняме, че преди дни напрежението между ЦИК и фирмата се покачи. Причината беше, че за доставката на 1500 машини беше поискана цена близо три пъти по-висока цена от предвидената или 15 млн. лв. Цената, изчислена на база на миналата доставка беше 6.5 млн.лв. Аргументите бяха, че времето е силно ограничено до предсрочните избори.

Реакцията на ЦИК беше, че потърси директен контакт с фирмата – производител на машините – „Смартматик“. Част от машините – 672 вече са налични и се намират в Холандия, останалите – 8000, ще бъдат произведени в Тайван.

Въпреки това поддръжката и техническото обезпечение остава за „Сиела Норма“.

Тодоров коментира преди дни, че въпросният предварителен договор е много тежък и с неизпълними условия. По думите му пряката загуба е около 200-250 000 лв. Например всяко нарушение, колкото и малко да е то, би коствало 10 000 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!