Бойко Борисов

От две години ГЕРБ са заклеймявани като токсична партия, поради тежки подозрения в корупция, както на лидера ѝ Бойко Борисов, така и на много от ръководните фигури в партията. Останалите политически субекти ги бяха обявили за статукво, символ на зловредните процеси в страната и не желаеха да се асоциират или преговарят с тях, независимо колко депутати имаха на съответните избори.

В 48-я парламент се появи възможност за политическа реабилитация на ГЕРБ. Това стана възможно с неочаквания ход, който направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. След получаването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, тя покани всички лидери на среща, така че да бъде преодоляна политическата криза и евентуално да се състави някакъв тип правителство.

Ако лидерите на седемте партии бяха седнали на една маса и разговорът им се излъчва на живо, това би означавало, че ГЕРБ са поставени на равна нога с всички останали партии, и че вече имат политическа амнистия за твърде спорното си 12-годишно управление. При това положение, лидерите на „Продължаваме промяната“ и на Демократична България – Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, разкодираха какво ще се случи и съвсем предвидливо вчера официално отказаха да участват в политическото легитимиране на Борисов.

Интересно е, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази обещанието си и се появи лично на срещата. Припомняме, че това са първите преговори за правителство, в които Борисов участва, от 2017 година насам. Типично за него той беше най-гръмогласен в изказванията си, а присъстващите бяха принудени само да кимат.

В крайна сметка възможността за съставяне на правителство с мандата на БСП остана в ръцете на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Такова мнозинство спокойно може да излъчи правителство и да постигне всякакъв тип политически съгласия. Припомняме, че това се случи със силовото гласуване на хартиената бюлетина и отмяната на машинния вот, както и с избирането на изключително спорния Вежди Рашидов за шеф на парламента.

Въпреки тази възможност трите партии най-вероятно няма да съставят правителство, понеже и трите са недоволни от моментното си парламентарно присъствие и смятат, че с помощта на хартиения вот ще имат по няколко депутата повече и тогава ще могат да управляват по-безпроблемно българските избиратели.

След като не получи възможност за публична изява в компанията на „Продължаваме промяната“ и Демократична България Бойко Борисов, все пак се появи, но в случая реабилитацията на ГЕРБ не се състоя. Като борещи се срещу статуквото, ПП и ДБ отказаха да седнат на една маса с ГЕРБ и ДПС. Поведението им доказва, че държат на думата си, а не сменят политиките си подобно на ГЕРБ, които дори бяха приели решение на собствения си партиен конгрес да не участват или подкрепят кабинет на БСП. Борисов съобщи по време на днешната среща, че ще „разговаря с колегите да няма подобна забрана, защото БСП много се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент“.

Това очевидно е знак, че ГЕРБ отваря вратата към евентуални преговори с БСП при едно следващо народно събрание. За съжаление, подобна смяна на политиката, особено преди избори и след избори, се наблюдава често сред политическия елит в последното десетилетие, а и преди това.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук