Nexo

Компанията за дигитални активи Nexo постигна споразумения с регулаторните органи в САЩ, се посочва в съобщение на дружеството до българските медии, информира БТА. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

В прессъобщението от Nexo цитират детайли по споразуменията:

„Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер“.

От Nexo посочват, че единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа. С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията, се посочва в прессъобщението, в което се отбелязва, че окончателното споразумение е сключено с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

В съобщението до медиите е цитиран Антони Тренчев, съосновател на Nexo, който посочва, че от компанията са изключително удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ.

„За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти.

В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани“, каза той.

Тренчев посочва, че „на всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети“.

Nexo ще плати 45 милиона долара

„Nexo Capital договори да плати глоби в размер на общо 45 милиона долара, за да отпадне отправеното към компанията обвинение от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че не е регистрирала офертата и продажбата на своя продукт за кредитиране на криптоактиви на дребно – Earn Interest Product (EIP)“, съобщиха от SEC.

Със сключването на споразумение със САЩ, мотивацията на българската прокуратура изчезва и част от обвиненията към фирмата, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, най-вероятно ще отпаднат.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук