Джамал Кашоги, Хашоги
на снимката: журналистът Джамал Кашоги

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че фактите за убийството на журналиста от „Вашингтон поуст” Джамал Хашоги са налице и това престъпление е щателно планирано.

В изявление от парламента, Ердоган каза:

„Искам да говоря за убийството на Хашоги, фактите по което са установени, но има и доказателства, че убийството е планирано внимателно. На 1 октомври (един ден преди смъртта на Кашоги) в Истанбул са пристигнали три групи саудитски граждани. Те са отишли в генералното консулство и след това са поели към Белградска гора и провинция Ялова“.

Турският президент съобщи още, че е предложил на Рияд съпричастните в убийството на Хашоги да бъдат съдени в Истанбул.

„На 28 септември журналистът е пристигнал в генералното консулство в 11:50 за оформяне на документите за женитбата си. Но сега разбираме, че пристигането на Кашоги е докладвано на групата, замесена в убийството му. Има доказателства, че част от сътрудниците на генералното консулство са се върнали в родината си за планиране на убийството“ , каза Ердоган.

Той припомни, че след събитията в генералното консулство Риад първоначално „е започнал с опровергаване на смъртта му, а генералният консул на 6 октомври е поканил агенция „Ройтерс“ в кабинета си, опитвайки се да се защити.

Ердоган припомни също, че саудитският генерален консул се е опитал да попречи на обиска в посолството.

„Казах на саудитския крал, че този дипломат не отговаря на позицията си и е нежелан за Турция, а на другия ден той беше отстранен и върнат в родината си“, каза турският лидер. Той добави, че „Виенската конвенция не позволява използването на дипломатически имунитет като прикритие в разследване на такова дивашко убийство“.

По-рано се появи информация, че части от тялото на саудитския журналист Джамал Хашоги са открити в кладенец на територията на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

Това изявление беше направено от ръководителя на турската опозиционна партия Родина, Догу Перинчек, съобщи порталът Хаберлер.

„Властите откриха части от тялото Хашоги в кладенец в генералното консулство на Саудитска Арабия“, каза той.

Джамал Хашоги, който е от саудитски произход, изчезна на 2 октомври след посещение в консулството, където влязъл, за да получи документи.

Рияд призна, че журналистът бил убит след спречкване в институцията.

 

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!