Слави Трифонов няма да прави референдум.

„За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145 193 подписа от българските граждани – в България и навсякъде по света“, написа днес в профила си във фейсбук лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива“, оплаква се Трифонов.

И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република, обещава той.

„Ако бяхме относително нормална държава, примерно – Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова „Има такъв народ“ ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация“, дава нова цел на партията си лидерът на ИТН.

Припомняме, че от първа политическа сила на изборите юли 2021 г., ИТН се превърна в последна и влезе в 49-ия парламент на ръба и по доста странен начин. Една от причините бе ниската избирателна активност, а другата – в последните часове на изборния ден партията рязко вдигна процента си над чертата, което доведе до съмнения за манипулации на вота.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук