Реге музиката, която придоби световна слава благодарение на изпълненията на Боб Марли, спечели място в списъка на световните културни съкровища на ООН.

ЮНЕСКО, културната и научна агенция на световната организация, добави жанра, произхождащ от Ямайка, към колекцията си от „нематериално културно наследство“, заслужаваща защита и популяризиране.

От ЮНЕСКО отбелязват, че Реге музиката има принос към обсъждането в международен план на въпросите на несправедливостта, съпротивата, любовта и човечеството.

Музикалният стил се присъединява към списъка на културните традиции, включващи конната езда на Испанското училище по езда във Виена, чешки куклен театър и над 300 други традиционни практики, които варират от строене на лодки, поклонничество и готвене.

Реге се появява в края на 60-те години на миналия век от ямайските жанрове ска и рокстеди, като също така черпи влияние от американския джаз и блус.

Стилът бързо стана популярен в Съединените щати, както и във Великобритания, където много ямайски имигранти се бяха преместили в периода след Втората световна война.

Често се защитава като музика на потиснатите, с текстове, насочени към социално-политически въпроси, лишаване от свобода и неравенство

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!