Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев написа в социалните мрежи, че България подкрепя Споразумението от Париж от 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни.

„В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи”, пише Радев.

По думите му България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.

На 3-4 декември в Катовице, Полша, държавният глава ще представи позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Президентът припомня, че отстоява тази позиция от встъпването си в длъжност като президент.

„По мое указание служебният министър Костова я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията. Още тогава България не прие възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. Заявих категорично тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди няколко дни”, припомня Радев.

Той посочва, че утре ще приеме представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ по тяхна молба, за да чуе мнението на синдикатите, което е убеден, че ще бъде в съзвучие с вече изразената от него позиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!