Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Настоящият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли обвини Русия, че предприема „извънредно действия” срещу украински кораби. Тя обеща, че санкциите срещу Кремъл ще продължат.

В речта си пред Съвета за сигурност на ООН, свикан от Русия и Украйна, Хейли каза, че САЩ ще приветстват нормализирането на отношенията с Москва.

„Но подобни действия като това продължават да правят това невъзможно”, каза тя.

„Съединените щати ще запазят санкциите, въведени заради Крим, срещу Русия”

„Но подобни действия като това продължават да правят това невъзможно“, каза тя. „Съединените щати ще запазят санкциите си срещу Крим срещу Русия. Наистина, по-нататъшното руско ескалация от този вид ще влоши нещата.

„САЩ изразиха своята дълбока загриженост за инцидента в Черно море от 25 ноември”, каза от своя страна държавният секретар Майк Помпео.

„Съобщава се, че руски кораби са нападнали и задържали украински, и са ранили украински моряци, преди да заловят плавателните съдове. Това представлява опасна ескалация на напрежението и нарушава международното право.”

Позицията му продължава:

„САЩ осъждат тази агресивна руска операция. Призоваваме Русия да върне украинските плавателни съдове и задържаните членове на екипажа, както и да уважи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в рамките на международно признатите граници.”

Помпео призова двете страни да разрешат конфликта си (който беше иницииран от Русия). Държавният секретар каза:

„САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници, нейните териториални води, както и правото на украинските кораби да прекосяват международните води. Както е посочено в Декларацията ни за Крим, Съединените щати отхвърлят анексирането на Крим”.

За съжаление е малко вероятно руският президент Владимир Путин да вземе присърце тези лирични призиви.

А Тръмп явно е абсолютно неспособен, по какъвто и да е начин, лично или директно, да смъмри Русия.

Само думите му: „Това не ни хареса” – няма да стигне.

Кремъл незабавно трябва да върне арестуваните украински кораби и в бъдеще да се въздържа от действия, които застрашават свободата на преминаване през Керченския пролив.

Събитията от неделя показват, че Кремъл упорито иска да отслаби Украйна, нейната сигурност и демокрация.

В такъв момент САЩ не могат да си позволят лукса да имат слаб президент. Г-н Президент, срещата на Г-20 е вашата възможност да се покажете като лидер и да защитите принципите на демокрацията.

Тръмп встъпи в длъжност, кълнейки се, че ще направи Америка отново велика и няма да толерира враговете й. Сега той е удвоил поведението си, което републиканците критикуват – да демонстрира презрение за международното лидерство.

В случая с Русия, странното подчинение на Тръмп изглежда само вдъхновява Путин.

„Президентът на САЩ почти сигурно е компрометиран от Русия. След като влезе в политическия живот, Тръмп е покорен на Путин, въпреки че го боли, политически”, казва Макс Бергман, директор на Московският център за американски прогрес.

Ако руският президент се придържа към аксиомата, приписвана на Ленин –

Независимо дали вярвате, че Тръмп е компрометиран, или просто е слаб и неефективен в ограничаването на агресивните сили, пак нищо не печелим.

Нуждаем се от поне една партия, последователно ангажирана със защитаването на нашите интереси и ценности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!