Испанското правителство и основната опозиционна формация Испанска социалистическа работническа партия се споразумяха да организират нови избори в Каталуния. Очаква се те да се проведат през януари. Решението е взето, като част от специалните мерки за уреждане на най-голямата политическа криза в страната от десетилетия.

Останалите мерки за поставяне на Каталуния под прякото управление на Мадрид ще бъдат оповестени в събота, 21 октомври,  съобщи испанският премиер Мариано Рахой. Те ще бъдат подкрепени от социалистите и от центристката партия „Сиудаданос“.

Насрочването на избори вероятно ще нажежи още повече напрежението между Испания и каталунските активисти, които искат независимост. Каталунското правителство не желае нови регионални избори и обяви, че има мандат да се отцепи от Испания след произведения на 1 октомври референдум, обявен за незаконен от Мадрид.

Това се казва в писмо на лидера, оповестено минути преди изтичането на срока, даден от Мадрид

Централното правителство ще се събере в събота на специално заседание, на което се очаква да бъде придвижена процедурата по активиране на член 155 от испанската конституция от 1978г., който позволява на централните власти да отнемат изцяло или част от правомощията на всяка от 17-те автономни области в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!