Граждани отново излязоха на протест срещу споразумението между ЕС и Канада, известно още като СЕТА. Малко след 14:30 часа се бяха събрали двайсетина души, които опънаха транспаранти около паметника на „Цар Освободител“. Въпреки малобройната численост на протестиращите, полиция беше оградила сградата на парламента. До спиране на движението не се стигна.

Демонстрантите се обявиха против международния търговски договор и Закона за социалните услуги.

Един от съорганизаторите на протеста, Людмила Дукова, каза пред журналистите, че протестират от 2019 година.

„Това, което ни накара да протестираме срещу СЕТА, е че беше върнат внезапно – без никой да знае, че председателят на Народното събрание ще включи в дневния ред законопроекта. Беше гласуван веднага, без обсъждане, въпреки че години наред имаше протести по отделни проблеми, касаещи СЕТА – обясни тя – За нас родителите най-страшното е, че българските политици в момента гледат само розово и не вникват в детайлите. Доказателство за това е, че Министерски съвет е гласувал СЕТА неприсъствено. Толкова са се интересували, толкова са разбирали за какво става дума.“

Дукова отбелязва още, че е недоволна от факта, че парламентът в пленарна зала е гласувал спорното споразумение „автоматично, просто, защото е казано да се гласува“. На икономическа комисия всичко е приключило с едно заседание без да се чуе мнението на външните хора.

Протестиращите са категорични, че споразумението ще засегне редица области като здравеопазване и социалната грижа.

“Това означава,че веднъж приватизирани, тези области, повече не могат да бъдат върнати към държавата. Големите корпорации ще могат да спасят парите си в бизнес, който никога не секва.“

Дукова посочва като пример, че СЕТА дава огромни права на големите корпорации чрез арбитражния съд, който могат да съдят държавата, но не и държавата тях. Там компаниите могат да предявяват претенции за пропуснати възможни ползи, а не за реализирани печалби след тяхна дейност. Казано по друг начин – дори да няма нещо реално, една корпорация винаги може да осъди държавата.

Не на последно място протестиращата е недоволна от това, че СЕТА предвижда всеки законопроект преди да се приеме от парламента, да бъде съгласуван със всички страни, ратифицирали споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук